De krant van vorige maand (16-10-2014)

Een vriendin van me wordt naar van het nieuws. “Ik kan er niets aan veranderen, het maakt me razend en ik slaap er niet meer van”.

Kijk geen nieuws meer, was mijn advies. Maar je ontkomt er niet aan. Alles om ons heen is nieuws. De tijd dat er nog nieuws in de krant stond is bijna voorbij. Gruwelijkheden gebeuren sinds het ontstaan van de mens, en waarschijnlijk vele malen erger dan wij nu op onze beeldschermpjes zien. Maar juist die alomtegenwoordigheid van die schermpjes maakt dat wij ons onmachtig, radeloos en ongelukkig voelen.

Een belangrijke taak van de journalistiek is tegenwoordig het voorspellen. Toen ik op de journalistenschool zat was dat nog niet zo. De journalistiek bracht nieuws, controleerde en had een opiniërende functie. Het voorspellen was voorbehouden voor de schuingedrukte kolommen. De columns. En die nam je met een korrel zout.

Maar nu niet meer.

Het is zo dwingend aanwezig dat het een zichzelfvoorspellende gedachte wordt. Kijk maar naar de Amerikaanse rating agencies. Het zijn rookmelders die brand veroorzaken. In plaats van andersom.

Heb jij daar ook last van? Lees dan eens voor de grap een jaar lang het nieuws van vorige maand. Kun je lachen.

« Vorig bericht: